ENERGIMED

ENERGIMED

dimarts, 2 d’octubre del 2018

Atac injustificat a les Teràpies Naturals i Complementàries practicades per metges i metgesses


Existeix una creuada desfermada contra les teràpies naturals i complementàries, acupuntura inclosa, i contra els metges i metgesses que les practiquem de forma deontològicament correcte i en articulació amb la medicina convencional.

Article publicat al Diari de la Sanitat per la Dra. Isabel Giralt  02/10/2018
 
http://diarisanitat.cat/atac-injustificat-a-les-terapies-naturals-i-complementaries-practicades-per-metges-i-metgesses/

Una carta recentment enviada a la Ministra de Sanitat des de la Asociación para proteger enfermos de las terapias pseudocientíficas denuncia, en el seu preàmbul, que les “pseudociencias matan” i posa algun exemple de tractaments fallits practicats per algun metge, que probablement no va seguir el codi deontològic com passa també malauradament en d’altres especialitats, tot demanant al ministeri i als Col·legis de Metges que no ho permetin.

En la llista de teràpies “pseudocientífiques” que aquesta associació presenta al seu web hi ha, entre d’altres, l’Acupuntura, obviant que el bon científic hauria de saber que aquesta teràpia té cada cop més evidències, tant bàsiques com clíniques, en diferents patologies.

Així, està especialment demostrada la seva acció en el camp del dolor crònic (dolor genolls, cefalees, migranyes, dolor per hèrnia discal, dolor d’espatlles) i també en el cas de nàusees i vòmits, rinitis crònica, xerostomia i en el suport per pal·liar els efectes secundaris de la quimioteràpia, entre d’altres. Actualment hi ha unes 28.000 publicacions a la Nacional Library of Medicine Institute of Health (Pubmed) quan escrius la paraula Acupuncture al buscador. Moltes són positives, algunes diuen que el resultat és igual que l’Acupuntura placebo, terme encara no definit i que també comporta punció mínima i segurament una certa acció fisiològica. Els estudis en aquesta especialitat s’estan multiplicant de forma exponencial i els resultats van arribant i arribaran de forma imparable.

I no obstant això, no només aquesta associació, no només diaris catalans i estatals, sinó també la mateixa Organitzación Médica Colegial i els Col·legis de Metges arremeten contra totes les teràpies complementàries sense filtres, Acupuntura inclosa. Fa ja un any el Colegio de Medicos de Madrid va decidir expulsar dels seus locals les associacions d’Homeopatia, Medicina Natural i Acupuntura que, tot i ser associacions externes, hi tenien la seva seu. També darrerament ens hem assabentat que el Col·legi de Metges de Barcelona ha pres, per junta, la decisió d’unificar les tres seccions de teràpies complementàries sense consultar ni demanar el parer als metges i metgesses que les conformen. La decisió està pendent de l’Assemblea de Compromissaris.

A la Secció de Metges Acupuntors del Col.legi de Metges ens hauria agradat ser consultats sobre la nostra opinió en aquest tema, portem molta feina feta i ben feta: som 227 membres, la nostra secció existeix des del 1983, hem estat els creadors de l’acreditació en Acupuntura, implantada després a altres Col·legis, que té la finalitat d’assegurar la qualitat en la seva aplicació, hem creat amb gran èxit un Màster amb títol propi a la Universitat de Barcelona IL3 , hem organitzat 7 Congressos d’Acupuntura, un a nivell mundial, amb gran nivell científic i hem donat cursos d’informació en introducció d’Acupuntura a les Universitats de Salut Catalanes, de forma que els professionals puguin conèixer com i per què serveix. A més formem part de la International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques, associació mundial amb més de 35.000 metges i metgesses acupuntors i hem participat en la seva junta i en l’organització dels seus congressos.

La medicina necessita teràpies poc invasives que completin i millorin la seva acció, especialment en el camp de la patologia crònica així com professionals seriosos que la practiquin seguint la deontologia mèdica. L’Acupuntura pot ajudar en molts camps en aquesta tasca i també altres teràpies naturals que han d’augmentar la seva qualitat científica, però que ja comencen a tenir-la. Cal reconèixer-ho i treballar amb elles perquè ho aconsegueixin en els camps que hi ha una certa evidència d’acció i efectivitat.

Mentre a casa nostra s' intenta acabar amb les teràpies naturals i complementàries, inclús amb les que són practicades amb seriositat per professionals sanitaris sotmesos a la deontologia dels seus Col·legis, als Estats Units inverteixen anualment 142 milions de dòlars en el “National Center for Complementary and Integrative Health” per demostrar la seva eficàcia i eficiència i perquè entenen que aquesta és un corrent imparable que només pot beneficiar a una societat amb una medicina massa tecnificada, cara i medicalitzada, plena d’efectes secundaris i iatrogènics i que precisa d’un tracte més personal, més natural, més participatiu i més proper amb les persones.

Medicina no és només ciència, és tracte amb el pacient, és coneixement de la situació personal i social, és empatia, és escolta, és acompanyament

El mateix Dr. Padrós, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, ens deia l’altre dia en una reunió amb els metges i metgesses acupuntors que algunes de les accions que fa en la seva pràctica mèdica no tenen gran aval científic, formen part del sentit comú, de la compassió i del bon fer de la praxi.

Hi ha un corrent que desperta a tot el món anomenat “Medicina integrativa”. La Medicina Integrativa treballa per una medicina més personal, participada amb els pacients, científica des d’un punt de vista ampli de la paraula ciència i amb tots els nivells d’evidència possible tenint en compte el dany que poden ocasionar. Una medicina de treball en equip amb tots els professionals sanitaris i en cooperació constant amb la medicina convencional i posant al pacient, el seu entorn, els seus valors, el seu punt de vista i la seva individualitat al centre de tot. 

Treballar de forma seriosa, deontològicament correcte i professional per l’Acupuntura, per la Medicina Integrativa i per les teràpies naturals i complementàries vàlides en la pràctica mèdica diària és treballar per una medicina millor en benefici dels pacients i de la societat.

Sobre Isabel Giralt i Sampedro
Isabel Giralt i Sampedro. Metgessa master en Acupuntura per la UB. Ha estat presidenta de la Secció de Metges Acupuntors durant 8 anys i 2 anys presidenta de la International Council of Medical Acupuncture and Related Techniques. Vicepresidenta de la Sociedad Española de Salud y Medicina Integrativa. Fundadora de la societat mèdica ENERGIMED amb consulta d'Acupuntura a Barcelona i a Sant Adrià de Besòs. Directora de l'Unitat d'Acupuntura a la clinica Universitària Dona Dexeus

divendres, 22 de juny del 2018

TALLERES DE GASTRONOMÍA SALUDABLE y COCA DE SANT JOAN




Este pasado sábado disfrutamos inaugurando el primer ciclo de TALLERES DE GASTRONOMÍA SALUDABLE. Lo iniciamos con el tema PANES SALUDABLES CON HARINA DE TRIGO SARRACENO ( FAJOL ) .
En esta ocasión colaboramos el centro IMOHE y ENERGIMED. Fue una experiencia enriquecedora, para los que lo impartíamos, Dras. Natalia Eres, Isabel Giralt y la dietista Sandra Sánchez  y también para las personas que participaron.
Os contamos las bondades de esta harina, y os dejamos una receta de Coca de San Joan anti Resaca. Fácil de hacer y terapéutica,  que combina muy bien con una bebida fresca de te matcha, para quien quiera renunciar al alcohol.

La harina de trigo sarraceno fue la protagonista de los panes y la coca de San Joan. Este “cereal” es muy interesante a nivel nutricional, es autóctono y no contiene gluten. Apto para personas celíacas o que presentan sensibilidad al gluten y por tanto una buena opción terapéutica universal.

 
El trigo sarraceno es riquísimo en fibra insoluble, saciante y reguladora del tránsito intestinal, reguladora de los niveles de azúcar y colesterol en sangre. Abundante en almidones, unos azúcares que junto con la fibra actúan como excelentes prebióticos contribuyendo a nuestra salud intestinal. Su contenido en lisina y metionina, aumenta el valor biológico de las dietas veganas, pues son aminoácidos deficitarios en los cereales y las legumbres.
La riqueza en vitaminas del complejo B, entre ellas la niacina -reguladora del colesterol-, y en magnesio le confiere propiedades moduladoras del ánimo y del estrés y contribuye a la salud hepática y muscular.
Contiene vitamina K importante en la coagulación sanguínea y la fijación de calcio en los huesos.

Antioxidantes: el selenio y el zinc que contribuyen a la salud hormonal sexual y tiroidea y a la prevención del cáncer. La rutina, un flavonoide que mejora la salud circulatoria y hepática, y que junto con el magnesio es un buen espasmolítico.


RECETA COCA DE SANT JOAN “ANTI-RESACA”
(Sobre todo si se toma sin alcohol)  Receta de Sandra Sánchez

La masa madre
Se elabora una masa madre. Las cantidades son las indicadas para realizar un pan de 1kg, variaran según las necesidades en la elaboración final. Lo importante es recordar que se debe poner la misma cantidad de agua que de harina.
Ingredientes: 150 gr de harina de fajol, 150gr de agua mineral, 1 cp de levadura para pan.
Elaboración: Mezclar todos los ingredientes en un bol, cubrir muy bien con un paño para evitar que la masa se seque y dejar reposar 12-16 horas.

La coca de Sant Joan
Ingredientes: 175 gr de harina de fajol, 75 gr de leche de coco o avena o avellana , 150 gr de masa madre, 50 gr de azúcar de coco, 1 cp de levadura para pan, 2 huevos batidos y 3 Cs de Psyllium.  Para decorar: fruta desecada, piñones, almendras y azúcar de coco.
Ingredientes terapéuticos: 1 cp de canela molida, la piel rallada de 1 limón y 50 gr de aceite de coco.

 

Elaboración:
Mezclar la harina, el azúcar, la bebida vegetal, el psyllium,  los huevos, la canela, la ralladura de limón, el aceite de coco y la masa madre hasta conseguir una masa homogénea. Dejar reposar en bloque cubierta con un paño 1 hora, hasta que se pueda manipular. 
Estirar la masa con las manos hasta obtener una coca de forma ovalada de 1 cm de grosor aproximadamente. Pinar la cara superior con huevo batido, decorarla con las frutas hidratadas previamente, los piñones y el azúcar. Dejar reposar la coca hasta que doble el volumen tapada con un paño (se puede dejar toda la noche). Hornear a 180ºC 20 minutos aproximadamente. Enfriar en rejilla.


Crema pastelera
Ingredientes: 6 yemas de huevo, ¾ L de bebida vegetal, 50 gr de azúcar de coco, 2 Cs de almidón de yuca, 1 rama de canela, 1 trozo de piel de limón y un pellizco de sal.
Elaboración: Disolver el almidón de yuca en ½ vaso de bebida vegetal hasta que no queden grumos. Añadir las yemas de huevo y el azúcar, mezclar bien y reservar. Llevar a ebullición la resta de la bebida vegetal con la rama de canela y la piel de limón. Verter la bebida vegetal hirviendo poco a poco sobre la mezcla de huevos sin dejar de remover. Volver a poner el cazo a fuego lento y, sin parar de remover, cocer hasta que espese y obtenga consistencia de crema. Dejar enfriar en nevera.

Mazapán de dátil
Ingredientes: 4 dátiles medjoul, 70 gr de almendra molida i 1 pellizco de sal.
Elaboración: Quitar el hueso de los dátiles, picarlos en la procesadora de alimentos hasta obtener una masa, añadir las almendras molidas y la sal, mezclar bien. 

CP: Cucharita postre
CS: Cuchara sopera

Bona revetlla de Sant Joan! i un millor inici d' estiu!

                                                                          

                                                                                        


dimecres, 18 d’abril del 2018

Acupuntura: buscando nuevas evidencias para mejorar la salud


Artículo publicado en "Diario Médico"  
por Dra .Isabel Giralt / Dr. Juan Serrano   |  17/04/2018

Los autores, tras la publicación en Diario Médico de una revisión que destaca la falta de evidencia de la acupuntura en numerosas patologías y procesos, apuntan áreas en las que esta técnica puede ser beneficiosa. Creen necesarios más estudios y definir mejor los mecanismos de acción.

La acupuntura es una técnica milenaria ligada a la tradición y a la medicina china que trata de hallar nuevas evidencias científicas. A mediados de los años 70 se descubrió que la estimulación subcutánea por la inserción de agujas de acupuntura liberaba endorfinas al torrente sanguíneo y esta liberación se bloqueaba con un antagonista, la naloxona.
Este mecanismo permite explicar, conjuntamente con estudios que aparecieron más tarde y que demuestran la estimulación del sistema nervioso y la acción sobre el gate control system, los beneficios que puede aportar la acupuntura al tratamiento del dolor.
Otros estudios también sugieren que la acupuntura tiene un efecto sobre el sistema nervioso vegetativo. Si entramos en el campo de la evidencia clínica encontramos estudios que pueden fundamentar su uso en varios procesos patológicos:
Encontramos cinco revisiones sistemáticas positivas en el tratamiento de las náuseas y de los vómitos postoperatorios, la última de la Cochrane en 2009. También en la cefalea crónica existen tres revisiones Cochrane positivas, las dos últimas de Klaus Linde en 2009, una relativa a migraña y la segunda por cefalea tensional. La revisión más Antigua de Melchart en 2001 es sobre el dolor de cabeza idiopático. Actualmente la guía NICE del sistema de salud británico recomienda la acupuntura como profilaxis para tratar este tipo de cefalea.

Destaca también una revisión de Cochrane de Manheimer en 2010 indica que hay beneficios estadísticamente significativos al usar acupuntura para el dolor en la artrosis de rodilla. Otros estudios resaltan que la acupuntura como coadyuvante al tratamiento farmacológico en la artrosis del rodilla puede ser más eficaz que el tratamiento farmacológico aislado en la reducción del dolor y de la rigidez , mejorando la función física y la calidad de vida.

En el campo del dolor crónico el estudio más relevante ha sido el metanálisis de Vickers del 2012, que demuestra en un total de 20.827 pacientes los significativos beneficios de la acupuntura real comparada con la placebo en una variedad de dolores crónicos como dolor de cabeza, dolor musculoesquelético no específico, dolor de hombro y artrosis.

Además, encontramos también estudios amplios positivos de los que cabe destacar los existentes en la rinitis alérgica en los que la acupuntura mejoraría la calidad de vida comparada con la acupuntura placebo en un estudio con 422 pacientes, xerostomía después de radioterapia, y como prevención de la migraña.
Queda camino por recorrer. Es importante definir si es el placebo, o la comparación con otros tratamientos o listas de espera, el mejor modo para evidenciar su efecto cuando la punción "totalmente" placebo no existe puesto que los dermatomas también son estimulados en la puntura mínima. Esta puede ser la razón por la que en algunos estudios la acupuntura "real" tenga el mismo efecto que la acupuntura "placebo", pero, en cambio, sea mejor que otros tratamientos.

Importante también seguir con los estudios básicos y clínicos para definir más profundamente los mecanismos de acción de la acupuntura y las patologías en las que se puede usar con seguridad y eficacia. Urge regular los estudios de la acupuntura en nuestro país desde un punto de vista reglado y en el ámbito sanitario.
En manos expertas y combinada con la medicina convencional, la acupuntura puede ayudar a mejorar la salud y la calidad de vida de los pacientes sin aumentar yatrogenia ni efectos adversos. Cabe también dar a conocer la acupuntura en las facultades sanitarias.

dimarts, 6 de març del 2018

"Si les dones paren, el món es para"



Aquest dijous dia 8 és el dia de la "dona treballadora", és a dir de totes les dones.

A ENERGIMED en sabem molt de dones i de les seves lluites. I en sabem tant perquè la majoria de les professionals que hi treballem som dones, només en els darrers temps hem incorporat  tres homes d' entre les setze dones que som, i perquè la gran majoria de pacients que tractem, també són dones.

Tants anys treballant amb Acupuntura i Medicina Natural per millorar la salut, principalment de dones, ens ha servit per conèixer-les més a fons.

Hem vist dones treballadores a casa i a fora, cuidadores i patidores per fills i filles, per néts i nétes, cuidadores de les parelles, de les persones grans. Dones que sempre saben el que manca  a la nevera, la roba que cal rentar, dones cansades, adolorides, amoïnades, insomnes, angoixades, maltractades tant física com psicològicament, decebudes, explotades a la feina i a casa.

I també dones sàvies acumulant saviesa pròpia, saviesa de mares i avies, dones cultes, dones que fan alquímia quan cuinen, que transmeten energia, dones que acompanyen, dones que saben esperar, que saben dialogar i escoltar, dones sempre il·lusionades, dones que abracen i estimen.

Aquest 8 de març, des de ENERGIMED volem fer un homenatge a totes les dones, a les més i a les menys felices, de tots els nivells socials i econòmics, de totes les ètnies i cultures perquè totes son profundes i poderoses. Cal canviar la societat  a fi de que les dones siguin més decisives en tots els àmbits, més reconegudes i més estimades. 

Com diu el lema d' aquesta jornada: "Si les dones paren, el món es para" .

Que aquesta jornada serveixi per millorar la societat, el respecte i el reconeixement a les dones.

Ens ho mereixem!