ENERGIMED

ENERGIMED

dissabte, 6 de juny del 2020

preparant-nos pel futur






Han estat temps difícils, i tots hem tingut pèrdues importants, de persones, de salut, d’ economia , d’ amistats, de trobades familiars..

En alguns aspectes ens estem recuperant de tot plegat i ho estem fent a bon ritme, en altres queda encara molt camí i cal que ens preparem per si aquest hivern tornem a tenir un augment d’ infeccions.

També cal dir que hem après algunes coses que ens serviran per un millor futur. Us apunto algunes i us animo a que n’ apunteu algunes més :  

·        L' ésser humà no és invulnerable, tampoc ho som els que vivim en “el primer món”. 

·        La vulnerabilitat és més gran quanta més pobresa es té i quanta més mancances hi ha en la classe social en la que et bellugues .

·        La natura es recupera quan nosaltres no la pressionem, i ho fa de forma esplendorosa i alegre. Quan molestos en som per ella.

·        Es pot viure sense córrer tant , sense viatjar tant, sense malbaratar tant , sense contaminar tant, sense menjar tants aliments escombraria, sense parlar tant i sense tant de soroll.

·        Cal que cuidem millor a les persones grans i cal no deixar-les en mans d’ empreses que només estan interessades en guanyar diners i que els tenen mal atesos, mal menjats i massa medicats però a la vegada amb poc control mèdic.

·        Hem de vetllar per no perdre una sanitat pública de qualitat, perquè és la de tots i perquè en mans nostres la sanitat esta interessada en la nostra salut i no en els guanys pecuniaris.

·        A les ciutats estem massa junts i massa estressats, massa atapeïts , no respirem bé , no dormim bé, no tenim contacte amb la natura, anem massa ràpid i volem fer masses coses en poc temps.

I cal que cuidem la nostra energia defensiva, la nostra immunologia, tenir-la preparada per possibles noves pandèmies o senzillament per trobar-nos millor.

 Com ho podem fer ? Us donem alguns consells:    

ü  En general , menjar sà aliments no processats
ü  Disminuint el sucre refinat i els greixos “trans” que contenen molts aliments processats. Usar com a cocció el vapor, el forn o l’ ebullició i menjar menys aliments fregits. 
ü  Augmentar aliments frescos com fruites i verdures, si pot ser d’ origen ecològics, que contenen moltes vitamines i especialment vitamina C que s’ ha demostrat protectora de infeccions respiratòries. Si pensem que no en tenim prou demanem consell mèdic per suplementació natural.
ü  Moderar aliments proteínics animals, especialment la carn vermella.
ü  Augmentar fruits secs , cereals integrals i llegums , peix blau i ous ecològics.
ü  Fer servir oli de primera premsada en fred, oli d’ oliva com a prioritari
ü  Cuidar la flora intestinal amb aliments fermentats  com iogurts , chucruts, sopes de miso, umeboshi, tamari o kombucha. Sinó és possible prendre suplements que en continguin com a mínim una setmana al mes. La flora juga un paper molt important en el manteniment de la immunitat.
ü  Procurar uns bons nivells de vitamina D prenent el sol una estona cada dia, 10 minuts sense protecció solar sinó teniu problemes de pell, menjant aliments que en continguin com peix blau , ous ecològics , bolets o alvocats. Si és necessari suplementarem amb una Vitamina D3 natural.
ü  Portar una bona higiene de vida: no fumar , no beure alcohol de forma habitual i excessiva , procurar mantenir un pes saludable , caminar o fer esport de forma habitual , estar en ambients positius i creatius i fugir de situacions estressant i agressives.


dissabte, 21 de març del 2020

En temps difícils




Son temps difícils i tenim tancada la consulta però per qualsevol consulta que tingueu , us donarem suport en tots els dubtes de salut : 639 01 3000 o escriure a isagiralt@gmail.com
També podem fer Skipe amb cita previa si ens ho demaneu als contactes citats.

Us donem des d' aquí ens quants consells, alguns ja coneguts per aquesta pandemia
1- Si heu de sortir a comprar renteu-vos les mans deixant que actui el sabó 2 minuts al entrar i sortir de casa. Procureu no tocar panys ni monedes i si ho heu de fer renteu bé les mans 
2- si sortiu deixeu les sabates al tornar fora de casa i a casa aneu amb sabatilles o mitjons, el virus pot resistir 8 o 9 hores en una superficie
3- si voleu netejar alguna superficie ho podeu fer amb alcohol de 70 º o amb aigua i lleixiu
4- Per fer-ho amb lleixiu poseu 50 cc. de lleixiu per un litre d' aigua. Aquest preparat és especialment bo per netejar grans superficies, per exemple si teniu algun familiar sospitós d' estar contagiat. També va bé per estris de la cuina, plats, gots i coberts i lavabos.
5- Quan sortiu, per força major, feu-ho amb guants ( si heu de tocar coses o objectes ) i amb mascareta, o un mocador a la cara, i procureu no tocar-vos la cara, ni els ulls ni la boca.
6- Mantingueu una actitud positiva i alegra, la nostra immunitat és millor si la tenim.
7- Segons la Medicina Xinesa és important que us alimenteu bé amb plats calents i cuinats, si pot ser una mica especiats ( brous , cremes de verdures , llegums . cereals ). No abuseu d' amanides ni de menjars o begudes fredes
8- decoccions de Gingebre fresc ( bullit 3 minuts ) també us aniran bé per aumentar les defenses, però l' heu de deixar de prendre si teniu febre. En aquest cas heu de trucar al 061 per comunicar-ho.
9- Alguns estudis diuen que la vitamina C a dosis de 2 gr./diaris son protectores, podeu preguntar a la vostra metgessa de capçalera si hi ha alguna contraindicació amb alguna possible medicació que esteu prenent.
i 10 - si actuem con un col·lectiu ens en sortirem  #Joemquedoacasa

diumenge, 8 de març del 2020

Reflexions sobre les dones el 8 de març


A la nostra consulta de medicina natural i acupuntura ENERGIMED, el 80 % de les persones que ens consulten son dones, i molt sovint quan venen homes la primera resposta que ens donen quan preguntem la raó de la seva visita és  perquè la meva companya m’ ha suggerit que ho faci .
Les dones ens cuidem més , ens escoltem més i no només a nosaltres mateixes sinó que també cuidem i escoltem més a les persones que ens envolten i que estimem.
I fem bé perquè històricament la medicina ha estat patriarcal i ha estudiat més les malalties i les disfuncions dels homes i massa sovint la nostra salut ha estat menystinguda o com a mínim mal entesa :
·        La clínica estudiada a les facultats dels infarts és la masculina i els símptomes cardiovasculars en les dones, que son ben diferents i molt habituals, encara no es coneixen ni es reconeixen bé .
·        La simptomatologia lligada a la patologia dolorosa o d’ altres tipus  de les dones no es comprèn del tot i sovint és tractada i medicalitzada, en excés, com a problemes psicològics o psiquiàtrics.
·        Les dones sofrim en carn pròpia molts tractaments ansiolítics i antidepressius excessius i mal indicats que generen sovint crisis de deshabituació importants i que cal acompanyar.
·        Les dones , per raons biològiques,  portem més pes en els afers reproductius i això ens ha fet més vulnerables en aquestes esferes: casos de ginecologia i obstetrícia massa medicalitzats i poc respectuosos, menopauses culpabilitzades i intervingudes o adolescències i menarquies poc enteses.
I no obstant les dones aguantem, ens cuidem, busquem i a més cuidem dels altres mentre anem fent equilibris entre la feina, la cura de la unitat familiar i de la salut dels nostres.
Avui 8 de Març reivindiquem un canvi profund a la nostra societat :
·        Volem treballs de cura compartits.
·        Volem uns treballs d’ organització de la unitat familiar compartits.
·        Volem una salut de les dones més acompanyada, entesa i menys medicalitzada.
·        Volem una vellesa de les dones justa i lluny de la pobresa, que reconegui el treball de cura realitzat.
·        Volem dones amb més responsabilitat i més capacitat de decisió en àrees de salut i també en tots els àmbits laborals i polítics.
·        Volem una societat menys patriarcal i lliure de violència masclista.
I mentrestant això arriba, avui 8 de Març ens homenatgem a nosaltres mateixes, no només ho hauríem de fer avui sinó cada dia , tots els dies, i no només ho hem de fer nosaltres sinó també tota la població :
Sense nosaltres el món humà no aguantaria perquè a pesar de tot el que portem sobre les nostres espatlles, sempre estem apunt de seguir avançant fent avançar a tota la col·lectivitat.

VISCA LES DONES !!

dimarts, 25 de febrer del 2020

VIRUS !!






Aquests dies anem tots i totes de bòlit amb els virus, des de ENERGIMED hem decidit fer unes reflexions al respecte : 

La mortalitat d' aquest coronavirus, no és, a Europa,  molt més gran que la d' altres que ens passen cada any, ara bé la seva expansió gran i ràpida ha alertat a totes les institucions sanitàries i la gent vulnerable pot veure la seva salut molt malmesa, per això esta bé que ens protegim i que protegim als que tinguem a prop. 

Les normes bàsiques a seguir son : 

·         No saludar fent petons ni donant la mà:  podem millor tocar-nos els punys o saludar amb el cap, tots sabem per què ho fem. 

·         Quan anem en transport públic o siguem en un lloc amb molta gent procurarem no tocar-nos els ulls, el nas o la boca , la raó és que podem haver tocat algun element contaminat i introduir-nos el virus per les mucoses al fer-ho. 

·         Sempre que puguem anirem caminant als llocs guardant distància entre les persones. 

A més des de ENERGIMED us proposem 

·         Procurar menjar aliments més calents i especiats : brous, llegums, cremes de verdures amb espècies. La energia defensiva millora quan menges coses calentes. 

·         No prengueu gelats ni massa aliments crus o freds de la nevera.

·         Si us sentiu refredats ràpidament beveu dos o tres gots d' aigua o infusió calenta per millorar l' escalfor del cos. Una dutxa d' aigua molt calenta també pot anar bé. 

·         Una decocció d' aigua amb gingebre, bullint aquesta arrel fresca 2 o 3 minuts, o directament menjant-ne un trosset després de mastegar-lo és també una bona idea cada matí.

·         Abrigueu-vos bé al sortir de casa i no sortiu amb el cabell mullat. 

·         La Vitamina C de les taronges i llimones millora també les defenses, un suc cada matí us anirà d’ allò més bé, també en podeu trobar en comprimits a les farmàcies.

Ara bé i important : si teniu febre i sentiu que la grip us ha arribat truqueu al 061 i els serveis mèdics  us ajudaran. 

Probablement en poques setmanes el virus perdrà virulència i tot tornarà a la normalitat però mentrestant preparem-nos amb serenitat.

Si teniu alguna pregunta estem a la vostra disposició al email info@energimed.cat o al telèfon 93 458 29 75 


  

dijous, 20 de febrer del 2020

Distensió abdominal i gasos



Sovint a la consulta trobem persones que es queixen de distensió abdominal i de gasos. Se senten incòmodes amb el seu abdomen , tenen sensació de plenitud, digestions lentes i una sensació de pes desagradable no només a la zona digestiva sinó a tot el cos.

Quan alguna persona té aquests símptomes a la consulta preguntem sempre com son les deposicions,  si té conflictes emocionals , que menja habitualment i quins hàbits de moviment té. 

Les causes de la distensió abdominal i dels gasos poden ser diverses però les més importants son : 

  • problemes emocionals que interfereixen en la digestió , sovint preocupacions i obsessions variades. 
  • desequilibris en la flora bacteriana que ajuda al metabolisme dels aliments. 
  • funcionalitat alterada del sistema digestiu, el peristaltisme o moviment abdominal no és el correcte , el menjar queda retingut massa temps al estómac o al budell prim i al fermentar es produeixen més gasos. 
  • dietes inadequades , sovint massa fredes i massa greixoses.
  • vida massa sedentària.


L' acupuntura pot ajudar en totes aquestes causes que sovint es combinen, doncs regula les funcions digestives , allibera endorfines i altres neurotransmissors que milloren l' estat emocional i millora els moviments dels budells.

A més cal donar suplements per millorar la flora bacteriana,  enzims naturals per millorar la funció digestiva, revisar la dieta per fer-la més natural i adequada i canviar la vida sedentària per una vida amb més moviment. 

La bona digestió és una eina indispensable perquè el nostre cos absorbeixi bé els aliments , perquè aquests siguin ben distribuïts i per trobar-se amb salut i energia. 








diumenge, 2 de febrer del 2020

germinats per la primavera






Ara que ja tenim aquí la primavera és hora d' introduir els germinats a la nostra dieta. Ells representen l' energia de la primavera , la força del renaixement i la re-entrada de la llum a la natura i a les nostres vides. 


Els germinats son molt nutritius : contenen les vitamines A, B , C , E i K , a més d' oligoelements , clorofil·la i fibra . 

Aquests de la foto son de falç però en podeu trobar o fer de moltes llavors: remolatxa, soja , llenties , civada , girasol..

També els podeu fer a casa remullant les llavors tota una nit i col·locant-los en una gerra a prop de la llum: tres cops al dia heu de buidar l' aigua i remullar de nou perquè tinguin l' humitat necessària . 

En 4 o 5 dies els tindreu a punt per menjar  o per guardar a la nevera. 


Bon profit !




















dijous, 30 de gener del 2020




El 24 de gener la Conxita, la nostra secretària de sempre, ens va deixar definitivament degut a una curta i agressiva malaltia. El dia de la cerimònia tot l’ equip d’ ENERGIMED vàrem ajuntar-nos i llegírem aquest text que ara volem compartir amb vosaltres :

Quan la Conxita va començar a treballar amb nosaltres estava embarassada de pocs mesos del Adrià , per tant deu fer uns 30 anys . Llavors només érem dues acupuntores a la petita consulta del carrer Bruc que separava camilles amb cortines i que havíem començat al desembre del 1986 , la Fina Viñas i la Isabel Giralt.

Fer acupuntura en aquell temps era arriscat, estrany, extraordinari i també una mica snob així que la consulta s’ ens va omplir de seguida de persones obertes i sobretot del món de la faràndula i de l’ art. Va ser una època divertida i de molta feina i empenta, una època de creixement que no haguéssim pogut fer sense la Conxita i que vàrem compartir amb ella. Ella ens va ajudar a tirar endavant  i quan ens vàrem fer prou grans vàrem marxar cap a la plaça Tetuan i després a la Diagonal i ara, on som, al centre de Barcelona. Amb la Conxita Burriel i també en els darrer trasllat amb la Rosa Mañas ens recordem amunt i avall per la Gran Via portant les coses per fer els trasllats.

La Conxita sempre estava disposada a treballar. Si algun dia tenia febre o mal de cap , prenia un paracetamol i venia a treballar com si res i si havia d’anar a algun encàrrec personal sempre procurava fer-lo a les estones en les que no treballava. 

En aquests 30 anys que ha estat amb nosaltres mai va agafar la baixa fins ara.  I fins i tot fa poc, quan ja estava malalta, es resistia a fer-ho i ens deia que quan l’ operessin tornaria de seguida. Va ser a la consulta fins el dia 1 de desembre però,  tot i així,  a partir d’ aquell dia i des de casa ens ajudava amb tot el que podia per wasap o telèfon, ja estant ben malalta.

Aquests dies que alguns pacients han sabut que estava de baixa hem estat conscients de com d’ unida estava a ells, de com els escoltava  i de com se l’ estimaven . Abans i després dels tractaments parlaven de tot , de fills, de marits , de nets,  de pares , de pisos, de feines … ella tenia memòria per tot i els preguntava un altre dia com havia anat això o allò. Si nosaltres no recordàvem el nom d’ una pacient li dèiem a ella i ella sempre el trobava:  Sí , deia,  aquella que tenia la mare que vivia a Sants…o aquella que tenia una filla a Londres. Recordava tots els detalls.

Avui estem aquí algunes de les companyes i a la vegada amigues,  que treballàvem amb ella. A  totes ens  ha quedat un buit molt gran. I no obstant  ens queda el seu ordre, els seus emails, la seva lletra en els arxius, les factures ben arxivades, el seu record. Ens queda la seva seguretat i empenta, la seva energia. Avui volem acompanyar a la família i també ens sentim família. 

Conxita , la consulta s’ ens ha fet gran gràcies a tot el que tu ens vares donar: a la teva feina, a la teva paciència, a la teva puntualitat, a la teva perseverança, a la teva memòria. Avui que ens deixes definitivament, t’ ho volem agrair. Hem vingut a acomiadar-nos però també a dir-te que no et volem dir adeu, seguiràs amb nosaltres per sempre perquè t’ estimem.


Gràcies per tot , Conxi !!